Nieuws

Watervergiftiging op festival?

Hoe ontstaat een watervergiftiging en hoe kun je het voorkomen?

Let op: dit artikel bevat enkel informatieve inhoud!

We kennen allemaal de verhalen over festivalbezoekers die na gebruik van XTC worden afgevoerd met een ambulance. XTC is verboden in Nederland. Regelmatig is er bij deze gebruikers sprake van een watervergiftiging. Lees hier hoe een watervergiftiging ontstaat en hoe je kunt voorkomen dat dit jou ooit overkomt.

Het menselijk lichaam

Om te snappen hoe een watervergiftiging kan ontstaan, is het belangrijk om te begrijpen hoe ons lichaam doorgaans met vocht omgaat. Ieder lichaam bestaat voor een groot deel uit water, maar de verhouding waarin dit voorkomt in ons lichaam verschilt per persoon. Grofweg kunnen we zeggen dat het lichaam van de man voor 60% uit water bestaat en dat van de vrouw voor 55%. Ook het vetpercentage van een persoon is van invloed; vetcellen bevatten namelijk weinig water. Bij een persoon met overgewicht zal het percentage aan water dus lager uitvallen. De vloeistof die zich in onze cellen bevindt (intracellulaire
vloeistof) vertegenwoordigt 2/3 van het totale water in ons lichaam. Deze vloeistof bevat zout, kalium, enzymen en andere organische moleculen. De overige 1/3 van onze water bevindt zich tussen de cellen in het bloed (extracellulaire vloeistof). Deze vloeistof bevat veel natrium. Ons lichaam is erop gericht om de waterhuishouding in balans te houden. Door ademhaling, zweten en plassen ontstaat er een tekort dat voortdurend moet worden aangevuld. De hersenen geven als reactie een dorstprikkel af. Dit is een mooie samenwerking tussen lichaam en hersenen, waar we in veel gevallen op kunnen vertrouwen.

Hoe ontstaat een watervergiftiging?

XTC staat erom bekend dat het consumenten een verhoogd risico op een watervergiftiging kan geven. Er wordt specifiek over XTC gesproken, omdat het bij gebruik een antidiuretisch hormoon (ADH) stimuleert. Dit hormoon wordt gezien als het “anti-plas hormoon”. Bij andere stimulerende drugs zoals amfetamine-varianten en cocaïne gebeurt dit niet. Door het gebruik van XTC wordt het hormoon sterk aangemaakt. Het lichaam houdt hierdoor meer water vast dan de nieren uitscheiden. Gebruikers ervaren regelmatig dat zij niet of slechts weinig hoeven te plassen op een festival. Het lichaam houdt dus meer vocht vast, maar daarnaast is er nog een tweede factor die het risico op een watervergiftiging kan vergroten. Onder invloed krijg je het warm en al snel ontstaat een zeer droge mond. Dit geeft je het gevoel dat je uitgedroogd bent, ook als dit niet het geval is. Er ontstaat een vals gevoel van dorst, waardoor je geneigd raakt om extra te drinken.

Daarnaast hebben we vaak het gevoel dat het ook juist verstandig is om extra te drinken, omdat we ons bewust zijn van de gevaren van oververhitting bij het gebruik van XTC. Door teveel drinken van water kan er een disbalans ontstaan tussen water en natrium in ons lichaam. Het natriumgehalte in ons bloed daalt. Dit heeft als gevolg dat cellen meer water gaan opnemen en hierdoor zwellen ze op. Dit geldt ook voor onze hersencellen. Wanneer hersencellen teveel vocht opnemen, kan dit erg gevaarlijk zijn; de hersencellen drukken tegen zenuwen en zo ontstaat hoofdpijn.

Zo herken je een watervergiftiging

Dit zijn de eerste symptomen waaraan jij een watervergiftiging kunt
herkennen:
– Hoofdpijn
– Verlaagd bewustzijn
– Verwardheid
– Algehele malaise
– Misselijkheid
– Duizeligheid
– Verstoring van het lopen
– Spierkrampen
– Vermoeidheid en slaapneigingen
Het verwarrende is dat deze symptomen ook kunnen voorkomen bij een
oververhitting.

Zo kun jij een watervergiftiging voorkomen

– Houd zelf de vochthuishouding in de gaten en vertrouw niet op signalen van je lichaam. De dorstprikkel en uitblijven van plassen is niet betrouwbaar.
– Drink niet meer dan één glas per uur. Je dorstprikkel kun je tegemoetkomen met een waterijsje.
– Probeer gedurende de dag zout-/natriumrijk voedsel binnen te krijgen. Denk hierbij aan patat, chips en pizza. Denk hier ook aan op de day after.
– Consumenten krijgen soms geen hap door hun keel tijdens gebruik van XTC. Het binnenkrijgen van zoutrijk voedsel is dan een uitdaging. Dit kun je oplossen met een kop bouillon of Cup-a-Soup.
– Wissel inspanning en ontspanning met elkaar af en zorg dat je temperatuur niet te ver stijgt.

Nogmaals, XTC is verboden in Nederland. Wij raden dan ook het gebruik van verboden middelen af.

Bron: o.a. Wikipedia & Psyconautwiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *