Product Informatie

Wat zijn Benzodiazepines?

Blog | wat zijn benzodiazepines

Wat zijn Benzodiazepines?

In Nederland zijn Benzodiazepines verkrijgbaar op doktersrecept. Het zijn slaap- en kalmeringsmiddelen als Valium (Diazepam) en Seresta (Oxazepam) en deze middelen worden doorgaans vooral voorgeschreven bij patiënten met psychische problematiek. Gebruikers nemen benzodiazepines soms ook om hun slaap te bevorderen, maar de dokter zal voor dit doel niet snel een recept uitschrijven. Benzodiazepines hebben het imago sterk verslavend te zijn. Dit verklaart dat dokters dan ook zeer terughoudend zijn in het voorschrijven van deze medicatie en ze ervoor zorgen dan hun patiënten de middelen maar kortdurend tot hun beschikking hebben.

Binnen de Research Chemicals zijn in de loop der jaren variaties ontwikkeld op deze Benzodiazepines. Deze middelen worden aangeboden onder de verzamelnaam “Nieuwe Benzodiazepines” en zijn onder gebruikers ook wel bekend als “designer Benzo’s” of “RC Benzo’s”. Deze middelen zorgen voor een afname van gevoelens als angst en paniek, of worden ingezet als middel dat de slaap bevordert. Onder de nieuwe benzodiazepines vallen meerdere soorten zoals: Bromazolam, Etizolam, Norflurazepam en Flubromazepam. Op dit moment zijn er in Europa ongeveer 30 verschillende varianten in omloop.

De werking van deze middelen kan enorm uiteenlopen: de één richt zich vooral op het ontspannen van spieren of het terugdringen van angst, de ander wordt juist gebruikt als slaapmiddel. Ook kennen de middelen onderling een verschil in sterkte en duur van de werking. Wel kunnen we stellen dat alle nieuwe Benzodiazepines een versuffende, kalmerende werking hebben. Ze kunnen helpen bij het in slaap vallen, of doorslapen.

De werkingsduur en effecten van verschillende soorten Benzodiazepines

Bromazolam

Werkingsduur: 8-12 uur
Effecten en bijwerkingen: Gebruikers van Bromazolam ervaren de kalmerende werking van het product, doordat zij minders last hebben van angst en hun spieren verslappen. Ook is er een duidelijk effect op de slaap; men valt snel in slaap en de duur van de slaap is langer. Een valkuil kan zijn dat gebruikers het middel later op de dag opnieuw innemen, hierdoor kunnen black-outs ontstaan. Ze voelen zich wat versuft en vergeetachtig. Dit effect kan zelfs een dag later nog aanhouden.

Flubromazepam

Werkingsduur: 12-24 uur
Effecten en bijwerkingen: Gebruikers van Flubromazepam geven aan minder gevoel van angst te ervaren. Daarnaast vallen ze sneller in slaap dan normaal. Ook hier kan het bijpakken van een extra doses de effecten verlengen tot meerdere dagen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid en er is een vermoeden dat het een nadelig effect kan hebben op het hart.

Flunitrazolam

Werkingsduur: 4-8 uur
Effecten en bijwerkingen: Gebruikers van Flunitrazolam zeggen dat het middel zeer goed werkt bij het in slaap vallen. Dat is ook terug te zien aan de relatief korte werkingsduur van het middel. Flunitrazolam blijkt zijn werk al te doen na de inname van een kleine hoeveelheid. Het is dan ook raadzaam om niet te veel van het product te nemen, om te voorkomen dat er black-outs optreden. Het middel wordt gezien als dé opvolger van de reeds verboden Etizolam.

Flubrotizolam (FANAX)

Werkingsduur: 18-36 uur
Effecten en bijwerkingen: Dit middel is een derivaat van Alprazolam of XANAX. Dit product staat bij vele gebruikers beter bekend onder de naam FANAX. Het middel heeft een kalmerend effect en wordt ingezet om angst en slapeloosheid te behandelen. Het staat er echter ook om bekend een langere werkingsduur te hebben dan traditionele Benzodiazepines. Gebruikers moeten zich hier bewust van zijn en deze tijd incalculeren. Flubrotizolam komt veel voor als een pellet die in vieren kan worden gebroken, zodat de gebruiker zijn eigen dosering kan bepalen.

Pyrazolam

Werkingsduur: 6-10 uur
Effecten en bijwerkingen: Gebruikers ervaren dat het middel ervoor zorgt dat het lichaam zich ontspant en angst verdwijnt. Soms wordt letterlijk ervaren dat armen en benen slap aanvoelen. Daarnaast kan het de slaapbereidheid wat verhoren. Zoals ook bij de andere Benzodiazepines is heerst bij dit middel het gevaar op black-outs bij een te hoge dosering of frequent gebruik.

Norflurazepam

Werkingsduur: 10-16 uur
Effecten en bijwerkingen: In online rapporten wordt dit product regelmatig vergeleken met Etizolam en Valium. Het middel heeft iets weg van Valium vanwege te licht euforische werking, in tegenstelling tot XANAX dat meer verdovend werkt. Het heeft een kalmerende werking en werkt daarnaast spierontspannend. Norflurazepam staat bekend om een lange periode van eventuele na-effecten.

Benzodiazepines en alcohol

Alcohol en Benzodiazepines versterken elkaars verdovende effect. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, dus een combinatie van beide middelen wordt absoluut afgeraden. Het gevaar schuilt in het afbraakproces in het lichaam. Zowel alcohol als Benzo’s moeten in het lichaam worden afgebroken door de lever. Door de combinatie kan dit proces veel langzamer verlopen. Dit kan resulteren in black-outs, of levensbedreigende situaties.

De nawerking van Benzodiazepines

Benzodiazepines worden gebruikt vanwege hun kalmerende, versuffende werking. Ze kunnen erg lang doorwerken, waardoor de gebruiker een dag later nog steeds een roes, of wazig gevoel ervaart. Sommigen hebben de indruk weer volledig nuchter te zijn, terwijl dit nog niet het geval is. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Bij officieel voorgeschreven Benzodiazepines is het om deze reden niet toegestaan om één tot meerdere dagen na gebruik een voertuig te besturen.

Zijn Benzodiazepines verslavend?

Zoals eerder beschreven zijn dokters in Nederland zeer terughoudend in het voorschrijven van Benzodiazepines vanwege de verslavende werking. Bij regelmatig gebruik zal het effect afnemen, waardoor een gebruiker meer van het middel nodig heeft om dezelfde werking te ervaren. Na veelvuldig gebruik kan lichamelijke afhankelijkheid optreden. Het kan in een dergelijk geval zeer gevaarlijk zijn om dan plotseling te stoppen, vanwege heftige ontwenningsverschijnselen. Verslaafden zullen met hulp van een huisarts of verslavingszorg op een gecontroleerde wijze hun verbruik moeten afbouwen. Gebruikers die op eigen initiatief niet-voorgeschreven nieuwe Benzodiazepines nemen, zullen zelf heel bewust een vinger aan de pols moeten houden.

Wetgeving

In de loop van de jaren zijn meerdere Benzodiazepines opgenomen in lijst II van de Opiumwet. Het maken, bezitten of verkopen van deze middelen is verboden. Het gaat hier om varianten als: Clonazolam, Diclazepam, Etizolam, Fenazepam, Flualprazolam en Flubromazolam. Veel nieuwe Benzodiazepines zijn echter (nog) niet verboden. Ze vallen onder de Warenwet en zijn vrij verkrijgbaar.